۴ گام اصلی فرآیند برندسازی” توضیحی خطی برای روشن تر شدن مسیر انجام فرآیند برندسازی است و باید توجه داشت این فرایند چند وجهی است و رفت و برگشت و بررسی همه گزینه در فرایند برندسازی بارها انجام می شود.

در ابتدا به طور مختصر است به توضیح این می پردازیم که منظور ما از برندسازی چیست؟

برندسازی چیست؟

برای برندسازی تعاریف مختلفی وجود دارد ولی شاید جامع‌ترین و کاربردی‌ترین تعریف این باشد که ما در برند سازی به دنبال ایجاد یک هویت متمایز و انتقال آن هویت به ذهن مخاطبان هستیم.

۳ محور اصلی در فرآیند برند سازی

  1. تدوین هویت باید متناسب با نیازهای مخاطب باشد (به این معنا که برای مخاطب فایده ایجاد نماید)
  2. هویتی که از سایر رقبا متمایز باشد، زیرا برندسازی در خلاء انجام نمی‌شود و شما در حوزه فعالیت خود رقبای متعددی را در پیش رو دارید
  3. بتوانید با ابزارهای مختلف مانند محصول، ارتباطات، توزیع، ترویج و … این هویت را به ذهن مخاطبان خود منتقل نمایید، زیرا هویتی که به ذهن مخاطبان شما منتقل نشود، تنها ایده‌ای ساده بر روی تکه‌ای کاغذ است.

انواع برند

شاید جالب باشد اگر بدانید می توان انواع برند را در  ۲۱ نوع تعریف کرد! این انواع شامل برند شخصی، برند محصول، برند خدمات، برند شرکت، برند سرمایه گذار و …. است.

۴ گام اصلی فرآیند برندسازی شامل

گام اول) تحقیقات و آینده پژوهی

تحقیقات و آینده پژوهی از اقدامات پیش از برندسازی است که شامل ۴ سرفصل کلی است:

  • شناخت بازار
  • شناخت مخاطب
  • شناخت سازمان یا خود
  • و شناخت محیط است

انجام این مرحله به ما در شناخت هر چه بیشتر حوزه مورد نظر و بازار و صنعتی که انتخاب کرده ایم، کمک می کند.

برای شناخت بازار، لازم است میزان جذابیت بازار را با مدل مایکل پورتر سنجش کنیم؛ گردآوری اطلاعات قابل اتکا در این مرحله بسیارمهم است. بعد از یافتن جذابیت در حوزه مورد نظر با مدل پستل pestlec عوامل و بازیگران و تاثیرگذارن بازار را مورد بررسی قرار می دهیم.

کشف اینکه کسب و کار مورد نظر ما در کدام پارادایم است در این مرحله مشخص می شود.

در گام بعدی و با مقایسه وضعیت موجود با وضعیت مطلوب نیازی در بازار را پیدا می کنیم و جای خالی (یا جایی که امکان رقابت وجود داشته باشد) در بازار هدف پیدا می کنیم که در فرایند برندسازی به عنوان جایگاه از آن استفاده می کنیم؛ با شناخت دقیق نیاز و انتخاب روش برطرف کردن آن، مخاطبان بازار هدف را نیز شناسایی می کنیم (STP)

در گام بعدی توانایی خود یا سازمان یا محصولی که قرار است برای پوشش بخش مورد نظر عرضه کنیم را با مدل (۴p) بررسی می کنیم. (بعد از ساخت هویت برند مجدد این بخش ها بررسی می شود)

در این مرحله وقت آن رسیده که جایگاه برند را تا حدودی مشخص کنیم و به تدوین چشم انداز ماموریت و ارزش های پایه برند بپردازیم.

گام دوم) فرآیند برندسازی شامل ۴ سرفصل:

  • هویت استراتژیک شامل تدوین استراتژی برند و معماری برند
  • شامل ساخت هویت برند شامل شخصیت و کهن الگو و جایگاه و قول و وعده برند
  • هویت کلامی برند شامل نام برند، شعار و تگ لاین و …
  • هویت بصری برند شامل لوگو و رنگ و بافت و… است.

برندسازی

در بخش اول تدوین استراتژی برند با توجه به چشم انداز و ماموریت به تدوین یک یا چند استراتژی همزمان می پردازیم؛ سپس با توجه به استراتژی برند، معماری برند را از بین چند مدل موجود انتخاب می کنیم که بعد از تدوین هویت بازنگری می شود.

در مرحله بعدی با استفاده از یکی از مدل های موجود (برندویل/آرنولد/بورمان و …) به ساخت هویت برند می پردازیم.

تحلیل دقیق بازار و کشف نیاز مخاطب به یافتن فواید مورد انتظار مخاطبان منجر می شود که برای ساخت هویت بسیار راه گشاست.

یافتن فواید به انتخاب درست جوهره برند و خصوصیات و ویژگی های برند کمک شایانی می کند که در گام های بعدی ساخت هویت کلامی و بصری بسیار موثر خواهند بود.

انتخاب شخصیت برند و کهن الگوهای برند و باید و نبایدهای برند در این مرحله و با استفاده از مدل های مربوط به شخصیت برند و لیست کهن الگوها انجام می شود.

در مرحله بعدی به ساخت و پرداخت عناصر هویت کلامی برند مانند نام برند، شعار و تگ لاین و بیانیه های برند می پردازیم که هر کدام مدل هایی برای انجام دقیق تر دارند.

در مرحله بعدی هم با توجه به هویت برند و یافتن عناصر بصری موجود در هویت مفهومی برند شروع به طراحی لوگو و انتخاب پالت رنگ و … می کنیم. با توجه به نیاز برند موارد موجود در هویت بصری می تواند تغییر کند.

گام سوم) پروجکشن هویت برند بر روی محصول، قیمت، توزیع و روش های ارتقا فروش

در گام بعدی پروجکشن هویت برند بر روی محصول، قیمت، توزیع و روش های ارتقا فروش انجام می گیرد. در این بخش هویت چند وجهی برند را به مثابه عینکی در نظر می گیریم و نگاهی تحلیلی با هدف اصلاح و تغییر در راستای جایگاه و جوهره برند به محصول، قیمت گذاری، شبکه توزیع و روش های ارتقا فروش نگاهی دوباره می کنیم.

اصلاح محصول چه ظاهری، چه فنی و کیفی و چه بسته بندی و وجوه دیداری در این بخش انجام می شود.

قیمت گذاری با توجه به تغییرات احتمالی محصول مجددا بررسی می شود و کانال های توزیع و روش های فروش و بازاریابی مجددا بررسی می شوند تا با محصول جدید یا برند جدید هم راستا باشند.

گام چهارم) راه اندازی کمپین تبلیغاتی

این گام شامل کمپین تبلیغاتی شامل تعیین هدف و مدل کمپین، تدوین پیام، بودجه بندی، انتخاب رسانه و انتخاب روش های ارزیابی است.

پایش و مانیتورینگ برند هم مدل ها و روش هایی مختص به خود دارد که در مبحث مدیریت برند گنجانده می شود.

در این مرحله برنامه ای جامع برای وفاداری و ایجاد رضایتمندی بیشتر مشتریان تدوین و اجرا می شود.

Subscribe
Notify of
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
نمایش همه‌ی دیدگاه‌ها