ماکو
موضوع پروژه
برندینگ منطقه آزاد ماکو و پاسخ به این سوال که ماکو با ارائهی چه فایدهای میتواند به مخاطبان دلیلی برای آمدن به این منطقه بدهد چراکه برخلاف اقلیم جذاب و دیدنی و تاریخ چندهزار سالهی ماکو، گردشگران و مردم منطقه ماکو را به عنوان یک مقصد گردشگری برای توقف و بازدید نمیبینند و ترجیح میدهند برای مسافرت از این منطقه گذر کنند و به ترکیه و سایر کشورهای اطراف سفر کنند.
چالش
نتایج پژوهش برند انجام شده و مصاحبه با مسافران و مردم منطقه نشان داد که بسیاری ماکو را تنها با مرز بازرگان میشناسند و این منطقه را به عنوان یک گذرگاه میبینند و برخلاف پتانسیلهای اقلیمی و تاریخی منطقه نظر مثبت گردشگران را جلب نکرده است و منطقه آزاد ماکو برای جذب مخاطبان باید فایدهی دیگری را ارائه دهد. با بررسیهای بیشتر ویژگی منحصربهفرد این منطقه کشف شد! ماکو، منطقهای یگانه در دنیا است که چهار کشور را به یکدیگر متصل میکند: ایران، ترکیه، جمهوری نخجوان و ارمنستان. ماکو میتوانست یک هاب لجستیک و گردشگری باشد. به همین دلیل منطقه آزاد ماکو نقش پل ارتباطی میان کشورهایی که با هم ارتباط ضعیف داشتند را ایفا باید میکرد.
تجربه حاصله
بنابراین مزیت فوقالعادهی ماکو، لجستیک شناسایی شد. به دلیل روابط تیرهی بعضی از این چهار کشور با یکدیگر اِمکان تجارت مستقیم را نداشتند. بنابراین ماکو در ایران میتوانست پل ارتباطی تجاری و بازرگانی این کشورها باشد و در استراتژی طراحی شده منطقهای برای ارسال، بستهبندی، فروش و … انواع کالاهای هر چهار کشور به یکدیگر معرفی شد و شعار برند طراحی شد: “ماکو، سرزمین چهار سو” از طرفی برای بالا بردن ساعت توقف گردشگر عبوری در ایران برنامههایی برای بازدیدهای کوتاه جاذبهها، خرید سوغات خاص و صرف غذا طراحی شد. نبود سوغات برند شده (Branded) باعث شد تا با کمک بانوان خوش ذوق ماکویی، کوکیهایی به عنوان سوغات ماکو طراحی و عرضه شود با نام: “ماکوکی” هرچند این استراتژی در همان ابتدای کار در مدت چند ماه اجرا شد و موفقیتآمیز بود و مورد استقبال برندها و شرکتهای داخلی و خارجی قرار گرفت اما در ادامه به دلیل عدم همکاری و حمایت دولتها اجرای آن متوقف شد… و ما ای کاشها را در سینههایمان حبس کردیم و با تصور اجرای استراتژیهای ماکو و آیندهی درخشان این منطقهی منحصربهفرد به تلاشهایمان ادامه میدهیم و منتظر روزی هستیم که …
هویت بصری
تغییر لوگو و هویت بصری منطقه آزاد ماکو، بر پایهی پژوهش و استراتژی برند و با هدف ایجاد حس نوآوری و حرکت انجام شد. لوگوی قبلی با تداعی مسیر ترانزیت و عبور دیزاین شده بود که طبق استراتژی جدید، در آیندهی نزدیک ماکو بایستی هاب سرمایهگذاری بین چهار منطقه ایران، آذربایجان، ارمنستان و ترکیه باشد. در اینصورت دیگر نشان دادن مسیر در لوگو تداعی این استراتژی نبود. لوگوی جدید با الهام از کوه ماکو که نماد تصویری این منطقه در ذهن مخاطبان بود و ترکیب آن با حرف M دیزاین شده است. ستارهی بالای M با اشاره به درخشش ماکو، به چهارسوی این ارتباط اشاره میکند که در شعار برند نیز با عنوان “ماکو، سرزمین چهارسو” به آن پرداخته شده است.